У світі культивують близько 10 тисяч виноградних сортів. Приблизно 70% потребують конкретного терруару. Тільки 11% підходять для виготовлення вин. Вирощують винний виноград переважно у 4-х країнах: Франція, Італія, Іспанія, США. Солодке і кріплене вино виготовляють з різного винограду. Чому так відбувається – розберемося далі.
ТОП-6 виноградних сортів для солодких вин
Солодке вино виготовляють із конкретних виноградних лоз. Секрет криється у виробництві: бродіння зупиняють до того, як дріжджі повністю перетворюють цукор на спирт. Результат – натуральне вино, яке замінить десерт.
Сорт винограду відіграє важливу роль. Чим він солодший, тим більш насиченим вийде вино. Серед найкращих варіантів:
- Гевюрцтрамінер. Розкривається складною палітрою смаків та ароматів, яка варіюється від абрикосових кісточок до стиглого личі. Відчуваються нотки перцю та солодких спецій. Якщо на поверхні винограду розвивається шляхетна гнилизна, у смаку проявляється мед і сухофрукти.
- Москач. Назва поєднує близько 200 виноградних сортів. Культовий – моменський мускат, який вирощують у Хорватії. Інакше називається Зібіббо. Вина розкриваються пряними та квітковими тонами. У центрі композиції – абрикос, апельсин, мигдаль.
- Педро Хіменес. Зустрічається в Іспанії, а саме в Андалусії та Валенсії. Входить до складу кріплених вин. У смаку є нотки ірису, інжиру, шоколаду.
- Рислінг. Білий сорт винограду. Культивують у Німеччині, Франції, Новій Зеландії, Австрії, США. Характеризується високою кислотністю. У келиху розкривається квітковим ароматом і свіжим присмаком. Підходить для виготовлення крижаних вин.
- Тінта Негра. Португальський виноградний сорт. Результат схрещування Піно Нуар та Гренаша. Домінанта — меляса, яку підкреслює родзинки та шоколад.
- Шираза. Виноград вирощується в Австралії. Класична назва — Сіра. Під таким ім'ям зустрічається у регіоні Рона (Франція). Відрізняється інтенсивним пряним та фруктовим ароматом. У процесі виноробства застосовують яблучно-молочне бродіння. Такий підхід робить текстуру маслянистою.
Крижане вино — істина в келиху
Оригінальне крижане вино виготовляють не щороку. В основі — заморожений Відаль-блан або Рислінг, який збирають та вичавлюють у короткі терміни. На смак нагадує медове десертне вино з Гевюрцтрамінера.
Потужний виробник — Канада. Крижане вино зустрічається у прохолодних регіонах Німеччини, Австрії, Швейцарії.
Насолоджуйтесь захоплюючими ароматами та вражаючим смаком представлених вин. Підберіть пляшку для кожного випадку. Мускат — для сімейного обіду, Рислінг — для гарячої літньої вечірки, Шираз — для спеціальних гостей.