Особливості віскі: що потрібно знати

10.06.2024

Перший віскі з'явився на території Британських островів. І тільки з часом рецепт перекочував на інші континенти. Його змінювали та вдосконалювали залежно від вимог місцевості, особливостей сировини та вподобань жителів.

Сьогодні легко купити віскі в Києві та інших містах України. До того ж вийде спробувати напої майже з усіх частин світу. Що потрібно знати про смакову палітру кожного з них — розповімо далі.

Від чого залежить смак

Можна виділити три чинники, які безпосередньо впливають на кінцевий смак:

  1. Сировина. Використовують зернову або кукурудзяну.
  2. Технологія перегонки. Одні різновиди напою міцніші, інші готуються шляхом багатоступеневої перегонки, щоб позбутися всіх побічних продуктів і отримати збалансований смак.
  3. Бочки для витримки. Важливий сорт деревини. Також відіграє роль алкоголь, який раніше настоювали в ємності — херес, бурбон, бренді.

Чим довше віскі перебуває в бочці, тим м'якшим і округлішим стає його смак. Молоді сорти можуть бути різкими й агресивними, а витримані мають більш гладку і гармонійну текстуру.

Також на смак алкоголю впливає регіон виробництва.

Шотландський віскі

Один із класичних різновидів, який з'явився раніше за інші. Традиційно готується на основі ячмінної сировини. Її додатково просушують за допомогою торфу, завдяки чому кінцевий напій отримує особливий димний присмак. Ще одна назва шотландського віскі — скотч.

Ірландський віскі

Технологія приготування і сировина відрізняється: замість чистого ячменю використовується суміш із вівса, жита і ячменю. Щоб висушити основу для майбутнього віскі, застосовують гаряче повітря, а не торф, як у сусідній Шотландії. Завдяки цьому смак напою виходить чистішим і насиченішим, без димності в присмаку.

Американський віскі

Напій привезли із собою на Північноамериканський континент іммігранти з Європи. На новому місці вирощували трохи інші культури, наприклад кукурудзу. У поєднанні з житом і ячменем вона лежить в основі будь-якого віскі американського виробництва. Якщо в складі понад 50% кукурудзяного солоду, такий напій прийнято називати бурбоном. Американським сортам властива яскраво виражена гіркота в смаку.

Канадський віскі

Чимось нагадує американські різновиди, але все одно виділяється на їхньому тлі. Завдяки територіальній близькості до США канадські виробники можуть без проблем отримувати кукурудзу для сировини. Також вони додають у напій жито, рідше — пшеницю та ячмінь.

Для напою характерні легкість і знижена міцність (порівняно з бурбоном та іншими видами американського алкоголю), насичений присмак і аромат свіжого зерна. Завдяки чистоті смаку часто використовується в коктейлях.

Коментарі: 0
Зареєструйтесь або авторизуйтесь, щоб залишити коментар.